Vad innebär odds?

Odds är ett annat ord för sannolikhet, chans eller risk för att något ska inträffa, och används frekvent inom spelindustrin eller inom statistik. I spelindustrin betyder odds helt enkelt proportionen mellan vinst och insats. Ju högre oddsen är, desto större blir vinsten, men chansen att vinna blir också mindre ju mer oddsen ökar. Det låter enkelt, men är också det som gör spelen spännande.

Flytande och fasta odds

Det är viktigt att komma i håg att alla casinon är vinstdrivande företag, vars syfte i slutänden är att dra in pengar. Oddsen är därför ofta fasta och statiska vilket innebär att spelbolaget sätter oddsen i förväg, beroende på hur stor sannolikhet man bedömer att det finns för vinst. De kan också vara flytande och beroende av hur många som satsar på ett visst alternativ och hur många som spelar. Då ändras oddsen efterhand. Det finns många sidor som erbjuder odds på spel och som spelare gäller det att hitta de sidorna som har bäst odds. Racebets odds är bland de bästa på marknaden så kolla alltid där först.

Odds, kunskaper och olika typer av spel

Det är stort sett omöjligt att besegra en slotmaskin och räkna ut hur man kan vinna eller när man vinner eftersom en slot styrs av slumpen. Därmed inte sagt att man inte kan vinna stort, men oddsen för det är ofta väldigt höga.

Om man däremot spelar videopoker eller blackjack finns chansen att vinna stort om man är väldigt duktig. Här spelar skickligheten stor roll och vinstchanserna ökar i takt med spelarens erfarenhet.

Man kan alltså välja att använda sina kunskaper för att spela och utnyttja det spelställe som har de bästa oddsen för just det man vill spela på. Om du är påläst om till exempel fotboll eller travsport kan du välja ut de matcher eller lopp du tror på och leta efter det ställe där ditt resultat skulle ge bäst utdelning.

Om du däremot tycker om spänningen bakom exempelvis ett lotteri behöver du inga kunskaper alls, utan kan spela för spelets höga nöjes skull. Spänningen är densamma och lär finnas där oavsett vilket alternativ du än väljer.